Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Irkkutanssin sanastoa ja linkkejä

Irlantilaisen tanssin sanastoa

ADCRG - irkkutanssikomission myöntämä tuomarintutkinto. Lyhenne tulee iirin sanoista Ard Diploma Coimisiún Le Rincí Gaelacha ("irlantilaisen tanssin komission korkea diplomi").

céili - (ääntämisohje) pehmeillä tossuilla tanssittava perinteinen ryhmätanssi, joilla voi kisata tai tanssia ihan huvikseen. Céilejä on Dragúninkin keskuudessa tanssittu paljon ja hartaasti. Video: The Three Tunes -céili.

feis - irlantilaisen tanssin kilpailu. Ääntyy "fesh"! Yleensä kisoihin osallistumisen edellytyksenä on jäsenyys TCRG-opettajan ohjaamassa tanssikoulussa.

figure - 1) moderni ryhmäkoreografia, jolla voi osallistua kilpailuihin. Video: MM-kisafigure. 2) céilin tai seuratanssin kuvio.

grade exams - tasokokeet. Irlantilaisen tanssin kilpailuissa tanssijat etenevät vähitellen alkeistasolta (Beginners) primary- ja intermediate-tasojen kautta open-tasolle. Nekin, joita kisaaminen ei kiinnosta, voivat halutessaan edetä näillä tasoilla systemaattisesti suorittamalla tasokokeita, joissa tuomari antaa tansseista arvosanan ja henkilökohtaista palautetta. Tasokokeita järjestetään useimmiten kilpailujen yhteydessä. Irkkutanssikomission ohjeet tasokokeista.

hornpipe - nelijakoinen tanssirytmi, joka eroaa reelistä "pisteellisyydessään": jos reelrytmi menee "didididi", on hornpipe vastaavasti "diididiidi". Hornpipea tanssitaan ainoastaan kovilla kengillä. Video: hornpipe.

jig - kolmijakoinen tanssirytmi, jota voidaan tanssia joko kovilla kengillä (ns. heavy jig, ks. video) tai pehmeillä tossuilla useampanakin variaationa.

reel - nelijakoinen tanssirytmi, jota tanssitaan kisoissa useimmiten tossuilla (ks. video), mutta myös kovilla kengillä tanssittava heavy reel (toiselta nimeltään treble reel, ks. video) on aivan mainio tanssi.

sean nós - kirjaimellisesti "vanha tyyli" (ääntämisohje). Sean nós on nykyaikaisen kovakenkätanssin alkumuoto, joka oli välillä jo vaarassa kadota, mutta eipä sitten kadonnutkaan. Video: sean nós -askelia.

set dance - 1) kovilla kengillä tiettyyn musiikkiin tanssittava soolotanssi, joko hornpipe tai heavy jig. Settejä on perinteisiä ja moderneja. Seitsemän perinteisen setin listalla ovat St. Patrick's Day, The Blackbird, Jockey to the Fair, Three Sea Captains, King of the Fairies, Job of Journeywork ja Garden of Daisies. Video: Garden of Daisies). Nämä askeleet ovat ainakin periaatteessa samat kaikissa kouluissa. Modernien settien tapauksessa taas kukin opettaja tekee musiikkiin omat, uudet askeleensa. Moderneja settejä tanssivat vain edistyneimmät tanssijat. Video: moderni setti Jig-dokumentista. 2) perinteinen, ranskalaisista katrilleista periytynyt neljän parin seuratanssi. Video: set dance -figure.

slip jig - pehmeiden tossujen tanssi, jonka tahtilaji on harvinaisempi 9/8. Video: Claire's Slip Jig.

TCRG - irkkutanssikomission myöntämä opettajantutkinto, joka antaa pätevyyden sekä soolo- että céilitanssien opettamiseen. Lyhenne tulee iirin sanoista Teagascóir Coimisiún Le Rinci Gaelacha ("irlantilaisen tanssin komission opettaja").

Linkkejä

Tanssikouluja ja muita virallisia tahoja

inSpiral Dance Company Finland

Usealla paikkakunnalla toimiva irlantilaisen tanssin koulu. Myös monet turkulaiset tanssijat kilpailevat inSpiral Dance Companyn alla.

inSpiral Dance Company

Edellisen emokoulu, jolla on toimintaa Tšekin tasavallassa ja Saksassa.

An Coimisiún le Rincí Gaelacha

CLRG eli irlantilaisen tanssin komissio on kattoelin, joka sääntelee mm. tanssikisojen järjestämistä sekä vastaa tasokokeista ja irkkutanssiopettajan ja -tuomarin tutkinnoista. Komission sivuilta löydät esimerkiksi tietoja virallisista kisoista, niiden säännöistä, tai voit tilata itsellesi céilioppaan kirjana tai DVD:nä.

RCCEA (RTME)

Manner-Euroopan irkkutanssiopettajien sivusto. Täältä löytyy mm. lista kaikista alueella toimivista "virallisista" (TCRG-tutkinnon omaavista) opettajista. Tämä on paras tietolähde myös eurooppalaisien kisojen tai tasokokeiden suhteen.

Yhdistyksiä ja muuta epävirallisempaa

Irlantilainen Tanssi Suomessa

Facebook-sivusto, joka tiedottaa suomalaiseen irkkutanssiin liittyvistä tapahtumista ja ilmiöistä. Kannattaa ehdottomasti seurata.

Nordic Society of Irish Dancers

Pohjoismainen yhteistoiminta on viime vuosina ollut hiipumaan päin, mutta NSID:n sivustolta löytyy edelleen tietoa naapurimaiden irkkutanssitoiminnasta. Seuraa myös Facebookissa.